Senaste inläggen

Av cicci - 8 juni 2015 21:03

God och krämig kyckling och baconpaj

Ingredienser

Pajdeg
3.5 dl vetemjöl
150.0 gram smör
2.0 msk kallt vatten
0.5 tsk salt
1.0 st ägg till pensling
Fyllning
1.0 st grillad kyckling
1.0 paket bacon
0.5 st gul lök
2.0 dl creme fraiche
3.0 dl vispgrädde
1.0 paket creme bonjour vitlöksost
1.0 näve Gratängost till garnering

Gör så här


1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Börja med pajdegen. Finfördela mjölet med smöret och tillsätt sedan vattnet och saltet. Arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter och nagga den. Ställ den sedan svalt i ca 20 min innan den ska förgräddas.

4. Vispa ägget och pensla på pajskalet, ställ sedan in den i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

5. Då var det dags att göra fyllningen. Skölj löken och skär den i små bitar. Ta bort köttet från kycklingen och dela i fyrkanter.

6. Klipp baconet i småbitar med en sax och stek det i en stekpanna en liten stund, inte för hårt stekt. Lägg sedan i löken och låt den fräsas tillsammans med baconet.

7. Lägg i kycklingen i stekpannan och tillsätt Vispgrädden, creme fraichen och vitlöksosten. Låt småkoka en liten stund. Krydda efter tycke och smak med tex svartpeppar.

8. Häll i fyllningen i pajskalet och fördela gratängosten jämnt över hela pajen. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen tills osten fått en fin färg. Servera gärna med en sallad.

Smarrigt !!!

Av cicci - 4 juni 2015 15:55

Köttfärslimpa inte hjärna :P)
Ingredienser
500.0 gram nöt-eller blandfärs
5.0 msk ströbröd
1.0 msk potatismjöl
2.0 dl mjölk eller vatten
1.05 tsk salt
1.0 krm vitpeppar
1.0 st ägg
0.75 kg potatis
3.0 st gula lökar
3.0 st morötter
3.0 dl köttbuljong (tärning)
2.0 msk smält smör eller margarin
1.0 msk äkta soja
Ugn 250 /175 grader
Gör så här
1. Låt ströbrödet svälla i vätskan i minst 10 minuter. Rör ner färs, potatismjöl, salt, peppar och ägg. Blanda färsen väl.
2. Skär skalad potatis och lök i klyftor och morötterna i tunna skivor. Förväll lök och morötter i buljongen i ca 5 minuter. Spara buljongen.
3. Forma en limpa av färsen på ett smort ugnsäkert fat. Lägg potatis, lök och morötter runt om. Pensla allt med fett och soja.
4. Sätt in fatet i ugnen i 250 grader men minska värmen direkt till 175 grader. Stek i ca 1 timme. Ös ibland med lite av buljongen.
image
Blev lite fel läsning i receptet
Gubben hällde i all buljong o lade lock på o efter ca en timma höjde han till 225 o lät stå ca 40 min , blev riktigt gott . Lite mer krydda i limpan skulle inte skada :)

Av cicci - 3 juni 2015 17:49


Pajbotten:
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
100 gram rumsvarmt smör

Fyllning:
3 dl gräddfil
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Ca ½ liter ordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att göra pajbottnen. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt sedan socker och smör. Blanda ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform eller springform.

Skiva jordgubbarna i två eller tre delar och lägg i pajskalet.
Blanda ihop gräddfil, ägg, socker och vaniljsocker och häll blandningen över jordgubbarna i pajskalet.

Grädda mitt i ugn i ca 25-30 minuter.

God med vaniljglass el vispad grädde

Av cicci - 30 maj 2015 19:53

Nutellaglass vem kan motstå denna glass ?
Längtar tills man kan hugg in :)

Ingredienser :
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
Ca 2 dl rumsvarm Nutella (mer eller mindre beroende på tycke och smak)

Vispa grädde och vaniljsocker till ett fast, fluffigt skum i en skål.
I en annan skål vispar du samman äggulor och florsocker tills det blir ljust och fluffigt.
Blanda den vispade grädden med äggulesmeten.
Om Nutellan stått i kylskåp kan det vara bra att micra den ett par sekunder innan du rör ner den i smeten, annars kan den vara för hård.

Rör helst inte tills Nutellan är helt inblandad i smeten, utan låt gärna glassen vara lite marmorerad.
Häll över glassen i en form/glassform.

Ställ i frysen i minst 5-6 timmar. Ta gärna ut den ett par gånger under första timmen och rör runt lite.

Av cicci - 30 maj 2015 19:17

Den är smakrik , gudomligt god...

Ingredienser

3.0 dl vetemjöl
125.0 gram smör
3.0 msk kallt vatten
500.0 gram nötfärs el blandfärs
2.0 msk smör
1.0 tsk salt
1.0 tsk svartpeppar
1.0 st stor gul lök
2.0 st vitlöksklyftor
0.5 dl senap (jhonnys)
1.0 dl chilisås
2.0 dl gräddfil (3 dl för lite blötare)
riven ost

Gör så här


1. Gör pajdegen(mjöl,smör och vatten),låt den vila ca 20 min kallt.klä en pajform och nagga i botten.förgrädda ca 10 min.

2. Bryn löken o sen i med köttfärsen ,stek ,
krydda

3. Rör ner dill,senap,chilisås och till sist gräddfilen.

4. Häll röran i pajskalet och strö på den rivna osten. grädda mitt i ugn ca 20 min på 200°c servera med en sallad.

Låt väl smaka :)

Av cicci - 26 maj 2015 22:17



Söt och god rulltårta. Konditoriklassiker.

Ingredienser

6.0 st äggvitor
3.5 dl socker
2.5 dl hasselnötskärnor
1.0 dl vetemjöl
1.0 msk kakao
1.0 påse mandelspån
Fyllning
3.0 dl vispgrädde
1.0 burk konserverade mandariner

Gör så här


1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vipa i sockret, lite i taget.

3. Finhacka nötterna och blanda dem med mjöl och kakao. Vänd försiktigt ner nötblandningen i äggviteblandningen.

4. Bred ut smeten påbakplåtspapper i en stor långpanna. Strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

5. Stjälp upp tårtbottnen på ett bakplåtspapper på ett galler. Låt bottnen svalna lite och lägg sedan över långpannan och låt bottnen kallna helt.

6. Vispa grädden och blanda i avrunna mandariner.

7. Dra försiktigt bort bakplåtspappret från tårtbottnen och bred över gräddblandningen. Rulla försiktigt ihop tårtan med hjälp av det undre bakplåtspappret.

8. Låt tårtan stå i kylskåp några timmar innan servering.

Av cicci - 23 maj 2015 22:47

Dammsugare recept. 24 st

350 g kaksmulor/mjuk kaka

120 g rumstempererat smör

60 g florsocker

15 g kakao

Arraksessens eller rom (smaksättes efter eget tycke)

350-400 g marsipan

200 g mörk choklad

Gör såhär:

Smula kaksmulor/mjuk kaka fint förhand
och sedan med stavmixer eller i köksmaskin. Kör smöret mjukt med elvisp eller i köksmaskin. Blanda i florsocker och kakao. Tillsätt sedan smulorna och knåda ihop antingen förhand eller i köksmaskin. Smaksätt med Arraksessens eller med rom.
Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla ut dem ca 30 cm långa(mjöla lätt under och rulla lätt på handen för att få dem jämna och fina). Låt dem stelna i kylskåp, gärna minst 30 min.
Marsipan kavlas 2-2,5 mm tjock och något bredare än vad dammsugarlängderna är långa.
Lägg en damsugarlängd i taget vid översta änden av den utkavlade marsipanen och rulla upp toppen på marsipankanten och tryck till så att den fastnar. Skär av marsipanen så långt som det behövs för att täcka skarven under. Pensla änden med lite vatten för att få marsipanen att fästa ordentligt.
Efter att alla längder är klädda med
marsipan så delas varje längd i 6 bitar. Markera först innan du skär så att de blir lika stora (de blir ca 5 cm långa).
Smält försiktigt mörk choklad över vattenbad eller i mikrovågsugn. Använd en liten bunke/skål så att det blir tillräckligt med djup för att doppa ändarna på dammsugarna.
Doppa en ände i taget i choklad, skrapa av lite överflödig choklad på bunkens kant. Sätt av på bakplåtspapper. Tips! ?dutta? också den doppade dammsugaren på bakplåtspappret för att undvika att få ?fötter? på dem.
Upprepa sedan likadant på andra ändarna av dammsugarna och låt sedan dem stelna i kyl.

Av cicci - 23 maj 2015 22:42

Hitta ett recept på glass o det är ju något som går hem nu när värmen kommer :)

himla enkel att göra. Man behöver ingen glassmaskin och själva glassmeten tar max 10 minuter att göra. Sedan fryser man in den och den kan förberedas flera dagar innan den ska serveras. Den håller ca 2 veckor i frysen.
Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola (klicka här)

Lättgjord krämig chokladglass
ca 1,1 liter

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad (397 g)
200 g mörk choklad

Chokladdoppade glasstrutar
ca 10 glasstrutar
ca 50 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Vispa grädden fluffig i en skål.

2. Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.

3. Smält hälften av chokladen och hacka resten. Blanda ner chokladen i gräddsmeten. Spar lite av den hackade chokladen till garnering.

4. Häll glassmeten i en limpform, ca 1 ½ liter. Strö resten av den hackade chokladen på ytan. Täck formen med plast och ställ den i frysen tills den är genomfryst. Ta fram glassen en stund före servering. Servera glassen i strutar eller på tallrik.

5. Chokladdoppade glasstrutar: Doppa den övre kanten i smält choklad. Ställ dem i var sitt glas och låt chokladen stelna

Ovido - Quiz & Flashcards