Senaste inläggen

Av cicci - 21 maj 2015 01:22


Funkar utmärkt att frysas in. Se till att knåda degen ordentligt, gärna i en bakmaskin eller länge för hand.



12 st luftiga frallor
Ingredienser :
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g jäst
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt

Pensling
Ägg eller vatten

Förslag på topping att strö på brödet
Solrosfrön
Sesamfrön
Pumpafrön
Havregryn
Valmofrön

Gör såhär:
Värm mjölk fingervarmt, ljummen.
Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i ca 10 min. Degen ska inte vara kladdig, en smidig och lättarbetad deg.

Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min.

Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller
avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 1 timme.

Värm ugnen till 200°

Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min.

Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk

Av cicci - 20 maj 2015 10:31

Med detta recept va morgondrömmen lätt att uppfylla , inget är väll godare än NYBAKAT bröd till frukost o det bästa av allt - man slipper arbetet!

 

Ingredienser:

50g jäst

6dl kallt vatten

2msk rapsolja

2tsk salt

4msk honung

ca16dl vetemjöl 

Gör så här:

Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt rapsolja , salt, honung och det mesta av mjölet.

arbeta degen kraftigt

 

Ta upp degen på mjölat bord , rulla ut till en längd o skär i 24 bitar (jag brukar göra 12)

Rulla till ovala bullar . Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta i kyl över natten

 

Sätt ugnen på 250grader , ställ fram plåtarna så de får stå i rumstemperatur till ugnen är klar

Grädda bularna i mitten av ugnen i ca 10 min 

Låt svalna på galler utan bakduk

 

Ät o njut!

Av cicci - 19 maj 2015 22:50

Denna paj kan man inte bara ta en bit av o blir godare med tiden   

en återkommande favorit i detta hem!

 

Pajskal:

150g smält smör

1dl socker

3dl mjöl

2tsk bakpulver

Fyllning:

400g avrunnen krossad ananas

2dl creme fraiche

1tsk vaniljsocker

1 ägg

0,5dl socker

 

Smält smöret o blanda ner det i de torra ingredienserna , degen ska bli rätt smulig i konsistensen. tryck ut den i pajformen OBS! ingen förgräddning behövs

 

Fyllningen:

Låt den krossade ananasen rinna av i durkslag

Blanda creme fraiche, ägg, socker o vaniljsocker.

Vänd ner ananaskrosset o blanda väl.

Häll i blandningen i pajskalet o grädda i 200 grader i ca 20 minuter

 

Kan serveras med glass

Av cicci - 19 maj 2015 22:25

I detta recept kan man byta ut fläskfilen mot köttfärs , lika så mixtra lite som man gillar   

Gudomligt gott för alla tacoälskare

 

600g fläskfile

smör

1 påse tacokrydda 

1 burk ananasringar (el krossad)

3st tomater

200g nachochips

0,5tsk salt

1krm cayenepeppar (om man vill)

275g naturell mjukost (1 tub)

230g tacosås (1 burk)

2dl lagrad riven ost , typ västerbotten

 

skär fläskfilen i tärningar o stek dem , tillsätt tacokryddan

Skär ananas o tomater i mindre bitar

Lägg nachochipsen i botten på en ungsform (jag brukar krossa de lite med handen), 

föredela kött , ananas o tomater ovanpå , salta o peppra 

Klicka mjukostoch tacosås , strö över den rivna osten .

Gratinera i ugn på 225 grader 10-15 min tills osten fått fin färg

 

Servera med sallad 

jag brukar ha extra tacosås o cremefraiche brevid 

MUMMA!!!

Av cicci - 19 maj 2015 22:02

På min svägerskas önskan så lägger jag ut receptet på dessa underara tekakor jag brukar baka   

 

(Lånar en bild från google då jag inte har någon bild)

 

Ingredienser:

3,5 dl mjölk

2dl vatten

100g smör

75g jäst

1,25dlströsocker

0,5tsk salt

900g vetemjöl

vetemjöl till utbaket

0,5dl mjölk till pensling

 

Gör så här:

Smält smöret och tilsätt vatten o mjölk, värm till 37 grader

Smula sönder jästen (1 1/2 paket) i bunke.

Blanda ihop salt oh socker o mät/väg upp mjölet 

*Tips när du delar jästen , dela från hörn till hörn

tillsätt degspadet o rör om så jästen smält

Tillsätt mjölet o salt/sockerblandningen , arbeta degen i ca 4 minuter

Låt jäsa i bunke 30 min

Strö ut LITE mjöl på bakbord o häll upp degen , arbeta ihop den smidigt o dela i 18 delar, rulla till bollar

Ta sedan en boll o platta till den med handflatan , kavla sedan till ca 0,5 cm tjock o rund

Lägg de på plåt ca 6 på vardera plåt o låt jäsa 30 min

Picka kakorna

Grädda i 200-225 grader i ca 8-10 min

Pensla de direkt efter gräddning med mjölk

 

Låt väl smaka !!!

 


Av cicci - 19 maj 2015 12:42

Falukorv är underskattat men i denna rätt gör den sig till rätta , snabbt o enkelt för den stressiga barnfamiljen

 
Ingredienser

500.0 gram falukorv
1.0 st purjolök, skivad
 senap (jhonnys)
2.0 msk chilisås (jag föredrar mer)
1.0 st Gul lök, klyftad
1.0 tsk paprikapulver
1.0 ask cocktailtomater, halverade
2.0 dl grädde
100.0 gram gratängost
1.0 dl persilja, hackad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader Lägg purjon i botten av en smord ugnsform. Lägg ut skivor av falukorv och bred på senap och chilisås. Krydda med paprikapulver. Toppa falukorvsskivorna med lök och tomater. Häll över grädde och strö på gratängost. Grädda ca 20 minuter. Toppa med hackad persilja.

Av cicci - 18 maj 2015 22:22

Vitchoklad med mild smak av cotron är som gjort för varann!

 

 

Pajskalet:

3dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

100 g maragrin/smör

 

Knåda ihop i en skål o låt stå i kylen 30 minuter

Grädda i ugn på 200 grader i 15 minuter. låt svalna

Fyllning:

 

3 st Fazer vitchoklad med citronsmak

(kan göra med brun med)

3dl grädde

150g margarin

 

Smält chokladen i grädden , när allt är smält rör i margarinet i mindre bitar.

När allt är smält o väl blandat , häll i pajskalet. Låt stå i kylen tills den "stelnat"

OBS) blir inte hård utan mer som glass som stått framme en stund! Exakt tid är svårt o säga men jag bruka låta stå över natt o tills servering .

Eller så frys in ,Ska va lika god frusen

Av cicci - 18 maj 2015 21:55

 

 

Ingridienser:

50g jäst 

2 stora (finriva morötter)

50 g margarin

5dl mjölk

14 dl vetemjöl

1,5 tsk salt

2 msk sirap

1,5 dl solrosfrön (går att utesluta om man vill)

 

Skala o riv morötterna 

Smält margarinet o  höll i mjölken , värm till 37grader

smula sönder jästen rör i degspadet så jästen smälter

häll i sirap, salt, morötter o frön

häll sist i mjölet o arbeta ihop till en lös deg 

Låt jäsa 30 minuter

knåda  degen på lätt mjölat bord 

dela i 2 o sno ihop i 2 vridna längder 

jäs på plåt 30 minuter under duk

sätt på ungnen på 200 grader 

grädda i nedre delen av ungnen i 30 minuter

Skapa flashcards