Senaste inläggen
Funkar utmärkt att frysas in. Se till att knåda degen ordentligt, gärna i en bakmaskin eller länge för hand.
12 st luftiga frallor
Ingredienser :
5 dl mjölk, gärna 3% fetthalt
30 g jäst
Ca 12 dl vetemjöl special
50 g rumstempererat smör
1,5 tsk socker
1,5 tsk salt
Pensling
Ägg eller vatten
Förslag på topping att strö på brödet
Solrosfrön
Sesamfrön
Pumpafrön
Havregryn
Valmofrön
Gör såhär:
Värm mjölk fingervarmt, ljummen.
Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin (eller för hand) i ca 10 min. Degen ska inte vara kladdig, en smidig och lättarbetad deg.
Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 45 min.
Häll ut degen på lätt mjölat bord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller
avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ca 1 timme.
Värm ugnen till 200°
Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan på önskad topping. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10-15 min.
Låt dem svalna på plåten i 10 min utan att du täcker dem med bakduk
Med detta recept va morgondrömmen lätt att uppfylla , inget är väll godare än NYBAKAT bröd till frukost o det bästa av allt - man slipper arbetet!
Ingredienser:
50g jäst
6dl kallt vatten
2msk rapsolja
2tsk salt
4msk honung
ca16dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i det kalla vattnet, tillsätt rapsolja , salt, honung och det mesta av mjölet.
arbeta degen kraftigt
Ta upp degen på mjölat bord , rulla ut till en längd o skär i 24 bitar (jag brukar göra 12)
Rulla till ovala bullar . Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta i kyl över natten
Sätt ugnen på 250grader , ställ fram plåtarna så de får stå i rumstemperatur till ugnen är klar
Grädda bularna i mitten av ugnen i ca 10 min
Låt svalna på galler utan bakduk
Ät o njut!
Denna paj kan man inte bara ta en bit av o blir godare med tiden
en återkommande favorit i detta hem!
Pajskal:
150g smält smör
1dl socker
3dl mjöl
2tsk bakpulver
Fyllning:
400g avrunnen krossad ananas
2dl creme fraiche
1tsk vaniljsocker
1 ägg
0,5dl socker
Smält smöret o blanda ner det i de torra ingredienserna , degen ska bli rätt smulig i konsistensen. tryck ut den i pajformen OBS! ingen förgräddning behövs
Fyllningen:
Låt den krossade ananasen rinna av i durkslag
Blanda creme fraiche, ägg, socker o vaniljsocker.
Vänd ner ananaskrosset o blanda väl.
Häll i blandningen i pajskalet o grädda i 200 grader i ca 20 minuter
Kan serveras med glass
I detta recept kan man byta ut fläskfilen mot köttfärs , lika så mixtra lite som man gillar
Gudomligt gott för alla tacoälskare
600g fläskfile
smör
1 påse tacokrydda
1 burk ananasringar (el krossad)
3st tomater
200g nachochips
0,5tsk salt
1krm cayenepeppar (om man vill)
275g naturell mjukost (1 tub)
230g tacosås (1 burk)
2dl lagrad riven ost , typ västerbotten
skär fläskfilen i tärningar o stek dem , tillsätt tacokryddan
Skär ananas o tomater i mindre bitar
Lägg nachochipsen i botten på en ungsform (jag brukar krossa de lite med handen),
föredela kött , ananas o tomater ovanpå , salta o peppra
Klicka mjukostoch tacosås , strö över den rivna osten .
Gratinera i ugn på 225 grader 10-15 min tills osten fått fin färg
Servera med sallad
jag brukar ha extra tacosås o cremefraiche brevid
MUMMA!!!
På min svägerskas önskan så lägger jag ut receptet på dessa underara tekakor jag brukar baka
(Lånar en bild från google då jag inte har någon bild)
Ingredienser:
3,5 dl mjölk
2dl vatten
100g smör
75g jäst
1,25dlströsocker
0,5tsk salt
900g vetemjöl
vetemjöl till utbaket
0,5dl mjölk till pensling
Gör så här:
Smält smöret och tilsätt vatten o mjölk, värm till 37 grader
Smula sönder jästen (1 1/2 paket) i bunke.
Blanda ihop salt oh socker o mät/väg upp mjölet
*Tips när du delar jästen , dela från hörn till hörn
tillsätt degspadet o rör om så jästen smält
Tillsätt mjölet o salt/sockerblandningen , arbeta degen i ca 4 minuter
Låt jäsa i bunke 30 min
Strö ut LITE mjöl på bakbord o häll upp degen , arbeta ihop den smidigt o dela i 18 delar, rulla till bollar
Ta sedan en boll o platta till den med handflatan , kavla sedan till ca 0,5 cm tjock o rund
Lägg de på plåt ca 6 på vardera plåt o låt jäsa 30 min
Picka kakorna
Grädda i 200-225 grader i ca 8-10 min
Pensla de direkt efter gräddning med mjölk
Låt väl smaka !!!
Falukorv är underskattat men i denna rätt gör den sig till rätta , snabbt o enkelt för den stressiga barnfamiljen
Ingredienser
500.0 gram falukorv
1.0 st purjolök, skivad
senap (jhonnys)
2.0 msk chilisås (jag föredrar mer)
1.0 st Gul lök, klyftad
1.0 tsk paprikapulver
1.0 ask cocktailtomater, halverade
2.0 dl grädde
100.0 gram gratängost
1.0 dl persilja, hackad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader Lägg purjon i botten av en smord ugnsform. Lägg ut skivor av falukorv och bred på senap och chilisås. Krydda med paprikapulver. Toppa falukorvsskivorna med lök och tomater. Häll över grädde och strö på gratängost. Grädda ca 20 minuter. Toppa med hackad persilja.
Vitchoklad med mild smak av cotron är som gjort för varann!
Pajskalet:
3dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
100 g maragrin/smör
Knåda ihop i en skål o låt stå i kylen 30 minuter
Grädda i ugn på 200 grader i 15 minuter. låt svalna
Fyllning:
3 st Fazer vitchoklad med citronsmak
(kan göra med brun med)
3dl grädde
150g margarin
Smält chokladen i grädden , när allt är smält rör i margarinet i mindre bitar.
När allt är smält o väl blandat , häll i pajskalet. Låt stå i kylen tills den "stelnat"
OBS) blir inte hård utan mer som glass som stått framme en stund! Exakt tid är svårt o säga men jag bruka låta stå över natt o tills servering .
Eller så frys in ,Ska va lika god frusen
Ingridienser:
50g jäst
2 stora (finriva morötter)
50 g margarin
5dl mjölk
14 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 msk sirap
1,5 dl solrosfrön (går att utesluta om man vill)
Skala o riv morötterna
Smält margarinet o höll i mjölken , värm till 37grader
smula sönder jästen rör i degspadet så jästen smälter
häll i sirap, salt, morötter o frön
häll sist i mjölet o arbeta ihop till en lös deg
Låt jäsa 30 minuter
knåda degen på lätt mjölat bord
dela i 2 o sno ihop i 2 vridna längder
jäs på plåt 30 minuter under duk
sätt på ungnen på 200 grader
grädda i nedre delen av ungnen i 30 minuter
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|