Senaste inläggen
Dottern har några favoriträtter o idag lagade jag en av de till henne
1 pkt Färsk pasta
2 paket kelda ostsås
2 paket bacon (eller tärnad bacon)
1 paket Philadelphia ost ,vanlig
1 paket frusen persilja
Koka upp pastan
Skär eller klipp baconen i bitar , stek .
Blanda ostsåsen , Philadelphia o halva paketet frusen persilja , o i med bacon. Låt puttra ihop !
Lättare än så här blir det inte o gott som attan med
8 port ris eller annat gryn
ca 1200 g fläskkarré
3 rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 röd paprika
760 g kikärter
4 tsk curry
5 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
800 ml kokosmjölk
2 msk tomatpuré
1 kruka körvel
salt och peppar
2 citron
Så här gör du
Skär karrén i grytbitar.
Skala lök och vitlök, skär löken i klyftor, dela och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skölj kikärterna och låt dem rinna av.
Fräs karrén . Tillsätt curry och fräs ytterligare 2?3 minuter. Lägg det i en kastrull.
Fräs lök, vitlök och paprika mjukt . Blanda grönsaksfräset, kikärterna, buljongen, kokosmjölken och tomatpurén med karrén. Koka upp under omrörning och låt småkoka till önskad mörhet på köttet
Hacka körveln och vänd ned i grytan innan servering. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Servera grytan med ris.
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning
4 ägg
2 dl kesella
5 dl crème fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Garnering
florsocker
Ugn 200 grader
Gör så här
1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare eller för hand . Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30×40 cm, med bakpapper.
2. Fyllning: Blanda ägg, kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.
3. Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30 min. Pudra över florsocker precis före servering.
Kanske inte fick till bästa bild men goda blev de :)
Relativ snabb o enkel mat :)
Kan även göras i vanlig pajform om man halverar receptet eller så 2 formar .
pajdeg :
200.0 gram smör
6dl mjöl
6msk kallt vatten
Fyllning: 3 -4 paket bacon
1 p innerfile 1 kg
1.0 st stor purjolök
4.0 st vitlöksklyftor ( el 2 stora klyftor)
Äggstanning:
7.0 st ägg
7.0 dl gräddmjölk (tex 3 dl grädde o 4 mjölk)
3.0 dl riven lagrad ost
Gör så här:
1. Tryck ut degen i långpanna och ställ i kylskåpet. Förgrädda i ugn 200 grader i ca 5 minuter.
2. Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjolöken. Lägg baconet i en het panna. Fräs någon minut tills det fått lite färg. Tillsätt sedan kycklingbitarna och vitlöken. Låt allt få lite färg innan du tillsätter purjolöken. Krydda efter smak med salt, peppar och tex curry.
Stek ihop en stund!
Lägg fyllningen i pajskalet.
3. Blanda samman äggstanningen . Häll äggstanningen över pajen och strö över den rivna osten. Grädda i 200 graders ugn ca 50 minuter
Servera med sallad :D
Denna paj gick även hem hos lilla som är väldigt kräsen!
2dl jasminris
1 paket kycklingfärs (500g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyfta
4 msk crème fraiche
½ msk curry
1 msk röd eller grön thailändsk currypasta
(1/2 om du inte vill ha för mycket styrka)
½ tsk salt
4 msk flytande honung
Koka de 2 dl ris med vatten
Stek färsen, salta , skär o hacka löken .
Fräs löken ihop med den stekta färsen , pressa ner vitlöken . Låt fräsa en stund , blanda i resterande o sen det färdigkokta riset . Blanda väl ! Fräs tillsammans en liten stund
Servera med valfria tillbehör tex bröd , sallad
Riktigt gott !
Älgfärs är mager, så det behövs lite grädde för att få saftiga biffar.
Ingredienser 500.0 gram älgfärs
1.0 näve havregryn
1.0 st ägg
1.0 dl grädde
0.5 dl vatten
salt och vitpeppar efter behov, smör-och rapsolja till stekning, samt 1 gul lök att steka som dekoration
Sås:
2.0 dl grädde
1.0 dl mjölk
1.0 msk kalvfond
0.5 tsk soya (knappt)
Tips , en rågad matsked svartvinbärsgele
Gör så här 1. Skiva och stek löken. Lägg den sedan i en skål tills biffarna är klara. 2. Häll färsen i en bunke, salta, peppra och smula sönder en näve havregryn. Tillsätt ägget, grädde och vatten. Låt stå en stund så havregrynen får svälla. 3. Rör ihop smeten noga, men inte för länge så den blir trådig. 4. Forma biffar och bryn dem till fin färg. Lägg över dem i en ungsform. 5. Lägg löken ovanpå. Häll fond, soya, grädde och mjölk (vinbärsgele) i bunke , blanda. 6. Låt biffarna sjuda i såsen tills de är färdiga i ugnen på 200°
Servera med potatis och grönsaker
Kycklingburgare
900 g kycklingfilé (ca 4 st) eller 500 g kycklingfärs
1,5 dl ströbröd
0,5 dl mjölk
1 tsk dijonsenap
1,5 tsk lökpulver
3-4 msk finhackad persilja eller 1 msk torkad persilja
2 tsk paprikapulver
Ca 1,5 tsk salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
Gurkmajonnäs:
1 dl bostongurka
0,5 dl majonnäs
1 dl creméfraiche
1 tsk senap av valfri sort (jag använder dijon)
Salt & Peppar
Frivillig smaksättning, välj en sort eller uteslut:
0,5 pressad vitlök
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk curry
Tillbehör tips :
Stekt Bacon
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till gurkmajonnäs och ha eventuellt i smaksättning, ställ sedan i kylen fram till servering. Håller sig i kylen i ca 3-4 dagar.
Skär kycklingfileerna i bitar, släng eventuella senor eller fett i köttet. Lägg i en matberedare och kör några varv tills det blir en finfördelad färs. Lägg i en bunke och blanda väl med de övriga ingredienserna.
Låt stå och svälla i ca 15 min i rumstemperatur. Hetta upp olja i en stekpanna, fukta händerna lätt och forma burgare, inte allt för tjocka. Om du vill ha en krispig yta på burgarna kan du vända dem i ströbröd. Stek på medelvärme ca 7 min på varje sida. Tänk på att inte ha för hög värme, annars blir de färdiga utanpå men fortfarande råa inuti. Det ska inte heller vara för låg värme, medelvärme där de får en fin stekyta 3-4 an beroende på spis . Servera med hamburgerbröd, gurkmajonnäs och grönsaker. Blir det några burgare över kan du frysa in dem, de håller sig fint upp till 2 månader.
De sägs va söta men min är mindre söt o galet god !
Ingredienser:
200.0 gram digestivekex
100.0 gram smör
1.0 burk kondenserad mjölk
3.0 st bananer
3.0 dl mellangrädde ( kan öka till 4 dl utan problem )
Ca50.0 gram mjölkchoklad
Gör så här :
1. Koka den kondenserade mjölken ca 3 timmar. Var noga med att hela burken ska vara täckt av vatten, annars kan den explodera. Låt burken kallna innan den öppnas, annars kan innehåller sprätta ut och orsaka svåra brännskador.
2. Smula kexen i en matberedare el krossa. Smält smöret och blanda samman med kexen. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt denna stå kallt medan mjölken kokas.
3. Bred ut kolasmeten över kexbottnen. Skiva bananeran och lägg ut ovanpå. Vispa grädden, ej för hårt. Bred ut över bananerna. Riv chokladen ovanpå grädden
Låt stå en stund i kylen innan servering :P
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|