Senaste inläggen
Ingredienser
Pajdeg
6.0 dl vetemjöl
250.0 gram margarin
1.0 nypa salt
2.0 msk vatten
Fyllning
800.0 gram nötfärs
2.0 påsar tacokrydda
2.0 dl vatten
1.0 st ägg
1.0 dl crème fraiche
1.0 burk majskorn
1.0 st röd paprika
2.0 dl riven ost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en stor pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter.
3. Stek köttfärsen och blanda i tacokrydda och vatten. Låt vattnet koka in.
4. Dra stekpannan från plattan och rör i majs, ägg och creme fraiche.
5. Fördela köttfärsen i pajskalet. Skiva paprikan och lägg på köttfärsen. Toppa med riven ost.
6. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills osten fått fin färg.
Tips:
Servera med sallad, creme fraiche ,tacosås o tacochips
Bilden hamna upp o ner , vet inte varför ?
Servera dem gärna med en krispig grönsallad med feta/salladsost , bulgur o sweet chilisås
Antal personer: 10-15 st
Ingredienser
5 frusna smördegsplattor
Fyllning:
1 dl jasminris
2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk matolja med neutral smak
1 msk crème fraiche
½ msk curry
1 msk röd eller grön thailändsk currypasta
½ tsk salt
2 msk flytande honung
Pensling:
1 ägg
Sesamfrön (om man vill o har)
Gör så här
Tina smördegsplattorna i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.
Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skala och hacka lök och vitlök fint.
Värm oljan i en stekpanna och fräs upp kyckling, lök och vitlök utan att ingredienserna tar färg. Låt blandningen svalna.
Kavla ut smördegsplattorna något. Dela varje platta i 2-3 kvadrater.
Rör ihop kyckling, lök, ris, crème fraiche, kryddor samt honung. Fördela fyllningen på plattorna.
Vik över degen till trianglar och pressa samman de öppna sidorna med en gaffel.
Pensla knytena med ett uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Grädda ca 8 minuter i nedre delen av ugnen.
En variant på skumtomte fudge som innehåller mer skumtomtar och mindre vit choklad .
Ingredienser
28.st skumtomtar
1.5 dl grädde
2.dl socker
130.gram vit choklad
Gör så här
1. Häll i grädde och socker i en kastrull och rör runt detta nu och då på svag värme.
2. Medans grädden och sockret är i kastrullen klipp/slit isär skumtomtarna, jag brukar klippa i 3 delar
3. När du klippt isär tomtarna häll ned dom i kastrullen (på fortsatt svag värme) och rör runt tills allt blivit en slät smet. Rör om och låt småkoka i 10minuter.
4. Blanda i den vita chokladen (jag har den bara grovt uppdelad, den smälter snabbt ändå), rör tills massan blivit blank.
5. Häll upp i smord eller bakpapperklädd form ca 15 x 15 cm och låt stelna i kylen/ute. Skär sedan i bitar! Om du vill ha fudgen lite ljusare ta av kastrullen från spisen och fortsätt rör tills massan blivit ljusare och svalnat lite.
Det här behöver du till 5-6 portioner :
smör
1 gul lök
1 stor morot
1 pressad vitlöksklyfta
800 gramblandfärs
3 msk tomatpure
1 ? 1,2 liter vatten
valfri mängd spagetti
2 st köttbuljongtärningar
2 msk kinesisk soja
2 burkar krossade tomater
1 1/2 msk paprikapulver
1/2 ? 1 msk sambal oelek ( undvik om du inte vill ha hetta)
salt & peppar
(Jag tog ett kg älgfärs o extra kryddor som tex lökpulver )
Gör så här:
Hetta upp en kastrull med smör, fräs den hackade löken/ vitlöken, den slantade moroten tills det doftar nötigt. Vänd ner färsen och bryn den klar, pressa ner tomatpure och fräs en minut. Vänd ner
vatten, buljong, soja, krossade tomater, paprika pulver och salt & peppar. Låt sjuda upp- bryt sist ner ner pastan och låt sjuda tills den är klar , smaka ev av med sambal oelek om ni vill ha lite hetta.
Serveras med creme fraiche och en bit gott bröd.
Citronkladdkaka
Ca 12 bitar
En riktigt syrlig och fräsch kladdkaka som fullkomligt smälter i munnen.
1 citron
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
Garnering
florsocker
Ev lite extra rivet citronskal el skivad citron
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta citronen och torka den torr. Riv skalet fint och pressa ut 1?2 msk saft. Smält smöret i en kastrull. Ta bort den från värmen och tillsätt alla ingredienserna. Rör ihop allt till en slät smet.
Grädda 18-25 minuter i smord ströad form (antingen med ströbröd el kokos) med löstagbar kant . låt svalna .
Klassisk kladdkaka
Ingredienser
150.0 gram smör eller margarin
3.0 dl socker
1.0 dl kakao
1.0 tsk vaniljsocker
2.0 st ägg
2.0 dl vetemjöl
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält matfettet i en kastrull som rymmer ca 2 liter. Ta kastrullen från värmen.
3. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker i det smälta matfettet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör till sist ner vetemjöl.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 minuter, inte längre, kakan ska vara lös i mitten.
5. Låt kakan kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme. Sikta eventuellt över lite florsocker strax innan kakan ska serveras.
Servera med grädde
Riktig husmanskost behöver inte kosta skjortan ;)
Enkelt & gott ! Första gången jag provar att göra raggmunkar och finner ingen anledning att prova något annat recept.
Ingredienser
10.0 st potatisar, medelstora
2.0 st ägg
2.0 msk vetemjöl
1.0 dl vatten
1.0 tsk salt
Till servering:
12.0 st Skivor rimmat fläsk
lingon
Gör så här
1. Skala och riv potatisen.
2. Blanda potatis med ägg, vetemjöl, vatten & salt. Ställ det åt sidan det så länge.
3. Stek fläsket/bacon, tag upp det och låt stekflottet ligga kvar i järnet. Håll fläsket varmt i ugnen så länge.
4. Ha spisplattan på lite mer än medelvärme. Klicka ut raggmunksmeten och platta till dom med stekspaden. Stek i flottet från fläsket, tillsätt mer smör om det behövs. Vänd, när dom är lite frasiga i kanten, och stek andra sidan. Ju mindre du gör dom - ju lättare att vända utan att trasa sönder dom.
5. Serveras genast med fläsket/bacon och lingon el va du föredrar till
Ett nytt sätt
Enkel och lättlagad husmanskost
PS) ursäkta bilden men kom på för sent att fotografera
Ingredienser:
6.0 st isterband
2.0 st gula lökar
2.0 msk tomatpuré
1.0 tsk torkad basilika
4.0 msk grädde
8.0 st potatis, kokt
3.0 st ägg
4.0 dl mjölk
0.5 dl ströbröd
smör
0.5 tsk salt
1.5 krm svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och finhacka lökarna.
3. Skär upp isterbanden och dra bort skinnet. Hacka dem grovt.
4. Fräs lök och isterband i smör ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, basilika och 2 msk grädde.
5. Skiva potatisen. Täck botten av en smörad ugnssäker form med hälften av skivorna. Fördela isterbandsfräset över. Täck med resten av potatisen.
6. Vispa upp äggen i en skål. Vispa ner mjölk, 2 msk grädde, 1/2 tsk salt och 1 1/2 krm peppar. Häll stanningen över lådan. Strö ströbrödet över. Grädda i ugn ca 30 minuter.
Ingredienser:
400.0 gram blandfärs
1.0 dl mjölk
2.0 msk ströbröd
1.0 paket bacon, 140 g
1.0 st hackad gul lök
salt, peppar (jag föredrar lite mer styrka i)
Gör så här
1. Lägg ströbrödet i blöt i mjölken och låt stå några minuter.
2. Stek under tiden baconet.
3. Blanda ihop färsen med bacon och ströbrödsblandningen lägg också i hackad gul lök. Salta och peppra.
4. Forma järpar så stora som du vill ha dem. Stek på medelvärme några minuter på varje sida.
5. Servera med klyftpotatis och gräddsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|